skip to Main Content
077-2340020 Meijel Panningen Ospel

Voedingsadvies bij Coeliakie

Coeliakie wordt ook wel glutenintolerantie genoemd. Dit is een aandoening van de dunne darm en ontstaat door overgevoeligheid van gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in sommige graansoorten, namelijk tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten beschadigen in dit geval het slijmvlies van de dunne darm waardoor darmvlokken beschadigen en daardoor de darm zijn werk niet meer goed kan doen. Het gevolg is dat er geen of veel minder voedingsstoffen worden opgenomen waardoor er een tekort kan ontstaan in vitaminen en mineralen.

Na het stellen van de diagnose kan ik je begeleiden in het glutenvrije voedingspatroon. Het lijkt eenvoudig: alle gluten vermijden. Maar dat is het niet. Zodra er opnieuw gluten in je darm komen kan het weer opnieuw voor veel klachten en beschadigingen in de darm zorgen. Bij het glutenvrije voedingspatroon is kruisbesmetting ook een belangrijk punt. Er zijn veel voedingsmiddelen die worden bereid in de omgeving van andere voedingsmiddelen met gluten. Afhankelijk van je gluten intolerantie dien je kruisbesmetting te vermijden.

×Close search
Zoeken