Pittige Garnalensalade
Ingrediënten (4 personen)
- 2 rode pepers (1 als je het iets minder pittig wilt)
- 3 teentjes knoflook
- 2 avocado’s
- 400 gr cherrytomaatjes
- 400 gr grote garnalen (vers of uit diepvries)
- Olie om te bakken
- 150 gr sla
- 1 citroen
- 125 ml yoghurt
- Peper en zout
Bereidingstijd: 15 minuten
Bereidingswijze
- Snijd de rode pepers (zonder zaadjes) en de knoflook fijn. Verhit een beetje olie in de pan en voeg de garnalen toe. Als ze roze beginnen te kleuren na ongeveer 2 minuten, voeg je de rode peper en de knoflook toe. Bak ze al roerend nog 2 à 3 minuten.
- Verdeel de sla over 4 borden of kommetjes. Halveer de avocado’s, draai de helften los en verwijder de pit en de schil. Snijd het vruchtvlees in blokjes en verdeel over de sla (als je de salade niet direct serveert, kun je de avocado besprenkelen met citroensap zodat hij niet verkleurt).
- Snijd de cherrytomaatjes in partjes en voeg toe aan de salade. Schep de garnalen (warm of afgekoeld) erop. Rasp de citroen en pers het sap uit. Klop de rasp en het citroensap door de yoghurt en maak de dressing af met een snuf peper en zout. Besprenkel de salade met de citroendressing.
Zalm met Pesto
Ingrediënten (voor 4 personen)
- circa 400 gram zalmfilet
- 1 eetlepel pesto
- 1 eetlepel kappertjes
- cherrytomaatjes (naar behoefte)
- 1 citroen
- 1 eetlepel olijfolie
- versgemalen peper
Bereidingstijd: 5 minuten voorbereiding + 10 à 15 minuten in de oven
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Vet de ovenschaal in met 1 eetlepel olijfolie.
- Leg de (ontdooide) zalmfilet in de ovenschaal.
- Besmeer elke zalmfilet met 1/4 eetlepel pesto.
- Strooi de kappertjes en cherrytomaatjes eroverheen.
- Rasp een beetje citroenschil en strooi dit ook over de zalm.
- Maak het af met versgemalen peper.
Rösti van Knolselderij
Ingrediënten (voor 20 porties)
- 1 middelgrote knolselderij
- 3-4 eieren
- 5 eetlepels bloem
- 2 eetlepels mosterd
- 50 gram Parmezaanse kaas
- Olijfolie om in te bakken
- Peper en zout
Bereidingstijd: 30 minuten
Bereidingswijze
- Schil de knolselderij en spoel deze af onder de kraan.
- Snijd de knolselderij in grove stukken en rasp deze fijn in de keukenmachine. Rasp de Parmezaanse kaas er meteen achteraan en hussel dit na afloop door de knolselderijsnippers.
- Klop de eieren los met wat peper, zout en 2 eetlepels mosterd. Giet dit bij de knolselderijsnippers en bestrooi met bloem. Rol je mouwen op en meng met je handen alle ingrediënten goed door elkaar.
- Verhit een laagje olijfolie in een zo groot mogelijke koekenpan. Schep een flinke eetlepel knolselderijmengsel uit de kom, druk dit aan met je hand en leg het in de pan.
- Druk het knolselderijmengsel een beetje plat met de lepel en bak de rösti’s een paar minuten aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn (keer voorzichtig).
Havermout-Fruitcrumble
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 12 eetlepels havermout
- 4 eetlepels roomboter
- 2 of 4 kleine appels, zoals Goudreinetten
- 4 kleine handjes (diepvries) bramen
- 4 theelepels honing of suiker
- Speculaaskruiden & kaneel (naar smaak, bijvoorbeeld 4 theelepels van elk)
Bereidingstijd: 15 minuten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de appels en snijd deze in kleine stukjes. Schep dit in een mengkom. Roer de speculaaskruiden erdoorheen. Voeg daarna de bramen toe en meng nogmaals. Schep het mengsel in de ovenschaaltjes (of één grote ovenschaal).
- Neem een aparte mengkom en voeg de overige ingrediënten (havermout, roomboter, honing of suiker, en kaneel) toe. Kneed dit tot een stevig mengsel of een balletje. Maak er vervolgens een ‘deksel’ van en leg deze over het appel-bramenmengsel.
- Bak het vervolgens circa 15 minuten in de oven. Houd het goed in de gaten! Elke oven is anders; het kan zijn dat het toetje eerder of iets later gaar is.







