skip to Main Content
077-2340020 Meijel Panningen Ospel

Voedingsadvies bij Maag- Darm klachten

Voedselvertering begint in de mond, gaat vervolgens via het spijsverteringskanaal de darmen in en eindigt als ontlasting in de endeldarm. Gedurende dit proces kan er onder andere veel misgaan rondom de vertering. Een verkeerd voedingspatroon kan zorgen voor uiteenlopende maag- en/of darmklachten. Loop jij vast? Heb je al gedurende lange periode maag- en/ of darmklachten wel dan niet in combinatie met vermoeidheid en/ of allergieën, neem dan gerust contact op.

Is er al eerder door de arts of specialist coeliakie, PDS of gluten-, fructose of lactose intolerantie vast gesteld? Wil je graag weten waar je op moet letten? Hoe een gezond voedingspatroon eruit ziet? Ik help je graag verder.

FODMAP- dieet

Is er bij jou door een MDL- arts of huisarts PDS (= prikkelbare darm syndroom gediagnosticeerd) en wil jij graag weten wat voor jou triggers zijn in de voeding? Het FODMAP- dieet kan je mogelijk hierbij helpen. Het FODMAP-beperkte dieet is in Australië ontwikkeld voor mensen met ernstige klachten als gevolg van het prikkelbare darm syndroom (PDS), waarbij andere therapieën onvoldoende hebben geholpen.

Een opgeblazen gevoel, buikpijn en een verstoorde stoelgang met diarree en/of obstipatie zijn symptomen die vaak voorkomen bij PDS. De precieze oorzaak van PDS is niet bekend.

FODMAP’s zitten in heel veel voedingsmiddelen die dagelijks worden gegeten. Het doel van het dieet is om tijdelijk de totale hoeveelheid van de FODMAP’s die in de dikke darm komen te verminderen. Als de klachten afnemen ga je de FODMAP’s weer langzaam opbouwen om te achterhalen welke FODMAP’s voor jouw klachten zorgen.

×Close search
Zoeken