Aubergine uit de oven
8 juni 2020
Zomerse salade
7 juli 2020

Recept van de week

Marokkaanse gehaktballetjes en bloemkool salade

Heerlijk recept, geïnspireerd op Voeding Leeft.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 1/2 eetlepel koriander
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Versgemalen peper, naar smaak
  • Zout, naar smaak
  • Extra vierge olijfolie, om in te braden

Voor de saus

  • 4 paprika’s
  • 4 uien
  • 2 blikjes tomatenpuree (70 gram per blikje)
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 100 ml water
  • Extra vierge olijfolie, om in te smoren

Bloemkoolsalade (heerlijk om bij de gehaktballetjes te serveren)

  • 200 gram bloemkoolrijst
  • 1 bosje verse platte peterselie (of gedroogde peterselie)
  • 1 bosje verse bieslook (of gedroogde bieslook)
  • 1 bosje verse munt
  • 1 bosje verse koriander (of gedroogde koriander)
  • 1 granaatappel
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 4 eetlepels azijn
  • Halve uitgeperste citroen
  • 1 eetlepel water

Bereidingswijze Marokkaanse gehaktballetjes

  • Pel de uien en halveer ze. Was de paprika’s en halveer deze ook. Snijd de ui en paprika in halve ringen. Doe een scheut olijfolie in een braadpan en smoor de paprika’s en uien zachtjes terwijl je de gehaktballetjes maakt (ongeveer 20-30 minuten). Blijf regelmatig roeren.
  • Doe het rundergehakt in een kom met het ei, paneermeel, alle kruiden en de mosterd. Meng alles goed door elkaar en rol er kleine balletjes van. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en braad de balletjes op middelhoog vuur aan. Schud regelmatig met de pan, zodat de balletjes rondom gaar worden (ongeveer 10-15 minuten).
  • Voeg aan het ui-paprikamengsel de ras el hanout toe en roer dit goed door. Schep vervolgens de tomatenpuree en de 100 ml water erdoorheen. Haal de pan van het vuur. Schep de gebakken gehaktballetjes door de saus en roer alles voorzichtig door elkaar.

Bereidingswijze Bloemkoolsalade

  • Haal de pitjes uit de granaatappel en doe ze in een bakje. Hak, knip of pluk de kruiden fijn. Gebruik de harde steeltjes niet, tenzij je ze zeer fijn hakt met bijvoorbeeld een staafmixer.
  • Doe de bloemkoolrijst en granaatappelpitjes in een schaal en roer de fijngesneden kruiden erdoor. Maak een dressing van de extra vierge olijfolie, azijn, de halve uitgeperste citroen en water. Roer alle ingrediënten van de dressing goed door elkaar. Deze salade is ook heerlijk met wat feta.

Bron: Voeding Leeft