Het BBQ-seizoen is al in volle gang. Vaak krijg ik de vraag: ‘Maar dat is toch niet gezond?’ Echter, je kunt een BBQ ook heel gezond bereiden, en dit zal ik de komende weken via social media laten zien. Het ‘Recept van de Week’ wordt deze twee maanden vervangen door wekelijks een BBQ-recept of salade, waarbij ik handige tips deel. Het eerste BBQ-recept is een ‘Zomerse salade’. Ik maak deze salade vaak bij de BBQ, of wanneer er veel bezoek blijft eten. De dag ervoor bereid ik alles al voor, maar doe er nog geen dressing op en houd de sla apart. Die voeg ik pas vlak voor het opdienen toe. Het recept is ook lekker als lunch!
Ingrediënten (8-10 personen)
Dressing:
- 5 eetlepels olijfolie
- sap van 1/2 sinaasappel
- 1 theelepel Dijonmosterd
- tijm
- zout en peper
Salade:
- 100 gram haricot verts
- Spekjes
- 150 gram gele kerstomaatjes
- 150 gram rode kerstomaatjes
- Tijm
- 150 gram witte of blauwe druiven
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 rijpe avocado
- 1 komkommer
- 3 kleuren paprika
- 50 gram zwarte olijven (zonder pit)
- 1/2 bos basilicum, grof gehakt
- 100 gram kleine bolletjes mozzarella
- kappertjes
- een zak gemengde sla
Bereidingstijd: 45 minuten
Bereidingswijze
- Dressing: Klop de ingrediënten tot een gladde dressing.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Leg de tomaten in een ovenschaal, besprenkel met de olijfolie en bestrooi met tijm. Plaats de schaal 15 minuten in de oven.
- Kook de haricot verts en laat ze afkoelen.
- Bak de spekjes uit en laat ze afkoelen.
- Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes.
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder het zaad en snijd hem daarna in dunne plakjes.
- Snijd de paprika’s in dunne reepjes.
- Snijd de olijven en druiven doormidden.
- Doe alle ingrediënten voor de salade in een glazen schaal.
- Schep de gemengde sla en dressing er als laatste, vlak voor het opdienen, doorheen.






