Mugcake
18 november 2016
Kerstmenu 2
17 december 2016

Recept van de week

Kerstmenu 1

Met de kerstdagen aan de lijn? Zonde!

Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud en Nieuw, maar tussen Oud en Nieuw en Kerst. De decembermaand heeft 4 feestdagen: Pakjesavond, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Oudejaarsdag. Als je op de 27 andere dagen kiest voor gezonde, verantwoorde voeding, is het geen probleem om op deze 4 dagen mee te doen met de pepernoten, kerstkransjes en oliebollen. Het wordt pas een probleem als je half oktober begint met de pepernoten en na Pakjesavond begint met de kerstkransjes.

Voor diegenen die tijdens de kerstdagen toch lekker, verantwoord en gezond willen eten, wordt er in de weken vóór Kerst wekelijks een ‘gezond menu’ gemaild, in plaats van wekelijks een ‘gezond recept’.

Eet smakelijk en fijne Kerstdagen!

Heldere Champignonsoep

Ingrediënten (4 personen)

  • 400 gram champignons
  • 1 grote winterpeen
  • 100 gram doperwten
  • 1 rode ui
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 liter groentebouillon
  • Zonnebloemolie, om te fruiten

Bereidingstijd: 25 minuten

Bereidingswijze

  • Snipper de rode ui en fruit deze even aan in wat zonnebloemolie in de pan. Zorg er tevens voor dat de bouillon klaarstaat.
  • Snijd vervolgens de winterpeen in plakjes en doe deze ook in de pan.
  • Pers of snijd het knoflookteentje en doe dit ook in de pan. Wanneer de ui zacht en glazig is, mag de bouillon toegevoegd worden.
  • Snijd vervolgens de champignons in plakjes, halveer ze en snijd ze in kwartjes. Laat sommige kleine champignons heel en doe deze ook in de pan.
  • Voeg als laatste de doperwtjes toe.

Gevulde kip

Ingrediënten (4 personen)

  • 200 gram kipfilet
  • 50 gram ricotta
  • 100 gram parmaham
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel basilicum
  • 1 theelepel oregano
  • Optioneel: een paar pijnboompitten

Bereidingstijd: 25 minuten voorbereiden, 30 minuten in de oven

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snijd de rode peper fijn en meng deze samen met de oregano en basilicum door de ricotta.
  • Snijd de kipfilet in 8 stukken. Snijd deze open en smeer het ricottamengsel ertussen.
  • Rol de stukjes kipfilet in de parmaham, zodat je mooie rolletjes krijgt.
  • Zet de gevulde kip nu 25-35 minuten (let op: de baktijd kan per oven verschillen) in de oven en laat deze goudbruin bakken.

Zoete aardappel frietjes

Ingrediënten (4 personen)

  • 600 gram zoete aardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • Optioneel: mayonaise

Bereidingstijd: 10 minuten, 30 minuten in de oven

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snijd de zoete aardappels in reepjes. (Je hoeft ze niet te schillen, maar zorg wel dat ze schoon zijn.)
  • Leg de reepjes in een ovenschaal en bestrooi met olijfolie, paprikapoeder en knoflookpoeder.
  • Bak ze 30 minuten mooi bruin.
  • Optioneel: serveer met een kleine eetlepel mayonaise.

Gezonde flensjes met vers fruit

Ingrediënten (voor 8 flensjes)

  • Voor het beslag
  • 4 Eieren
  • 4 bananen
  • 50 gram amandelmeel
  • Boter, om te bakken
  • Voor de garnering
  • 200 gram aardbeien
  • 150 gram bosbessen
  • Griekse yoghurt (2 eetlepels per persoon)
  • Optioneel: poedersuiker

Bereidingstijd: 20 minuten

Bereidingswijze

  • Doe de eieren in een kom.
  • Pel de bananen en voeg ze in stukjes toe aan de eieren.
  • Schep er amandelmeel bij en mix het tot een glad beslag met een staafmixer. (Het beslag zal een stuk dikker zijn dan normaal pannenkoekenbeslag.)
  • Zet een kleine pan met een goede anti-aanbaklaag op het vuur en smelt een klein klontje boter.
  • Schep een soeplepel beslag in de pan en bak de flensjes op laag vuur om en om goudbruin.
  • Leg op ieder bord 2 flensjes en serveer met het verse fruit en twee schepjes Griekse yoghurt per persoon. Strooi er naar wens een beetje poedersuiker overheen.